Милошев венац

Изложба "Милошев венац"
отворена је за Дан града на Ђурђевдан 6. маја 2015. године

2015 година

Завод за заштиту споменика кулуре Крагујевац

Изложбени панои
„Милошев венац“ на платоу испред Старе скупштине

Веома мало је било потребно једној тако питомој, малој вароши, сме- штеној у сликовитом шумадијском окружењу, да из скромне касабе прерасте у престоницу Србије.

Када је 1818. године, Милош донео одлуку да се из Црнуће пресели у Крагујевац, није ни слутио да ће оно што је саградио за време свог кратког столовања у Крагујевцу, остати као трајно и изузетно ретко благо нашег  града. Ово прелепо доба обновљене српске државе, покушавало је на све могуће начине да ухвати корак са савременом Европом. Архитектура и уметност су били најбољи начин да се Србија приближи Европи.

Након Другог српског устанка, после 1815. године, почиње један потпуно нови период у историји српске државе. Веома слаба и осиромашена,  власт и народ, заједничким снагама, започињу ново поглавље, које се највише огледа у архитектури и уметности. Тешко је било и зато што су Турци и даље били главна и неизоставна карика у Милошевој власти.

Тако је било неопходно задовољити сва правила која су већ постојала, а да при томе српски, православни печа  постане видљив и јасан. Било је нужно да Срби јасно покажу свој национални идентит.

Чињеница да је прва грађевина, која је у Крагујевцу саграђена Милошевим пресељењем у град, Стара црква, управо говори о тој јакој потреби за јасним очувањем националног идентитета и вере.

 

 

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац