КРАГУЈЕВАЦ

aradjelovac, crkva brezovaca

Доласком на власт, кнез Милошн је желео да посебно оживи цркве у Србији и да им да нови сјај. Проглашењем Крагујевца престоницом, било је неопходно саградити и православну цркву, која ће да буде ослонац и место окупљања, као и доношења важних одлука српских великаша.  Градња Старе цркве је започела1818. године, а одлука о томе је донета годину дана раније. Подигнута је на левој обали реке Лепенице, а са Милошевим венцем је била повезана дрвеним мостом, ћупријом. Мост је током година у неколико наврата рушен и изнова грађен, да би коначно 1927. године, на том месту подигнут данашњи, бетонски пешачки мост. Црква је посвећена Светом Духу и рађена је у маниру славонских и војвођанских цркава. Малих је димензија, али су правила, под којим је један православни храм уопште и могао да буде саграђен у то доба, била веома јасна. Црква је морала да буде мањих димензија од џамије, која се налазила у непосредној близини.

 

Стара црква је подигнута на месту на којем се некада налазило гробље. О томе сведоче надгробне плоче, које су узидане у темеље самога храма. Градња саме цркве  је завршена 1820. године а комплетно, са потпуно уређеним ентеријером и иконостасом 1829. године. Као главни неимар цркве помиње се Милутин Гођевац. Постоје подаци да је он у Србију дошао из Босне, а као година његовог рођења се помиње 1770. Унутрашњост је радио Ђузепе ди Антонио или ,,Талијан Антоније. Као његова главна испомоћ се помиње и Мартин, о којем се не зна готово ништа.

СТАРА ЦРКВА У КРАГУЈЕВЦУ

Служила је као митрополитска катедрала, дворска капела и придворна црква. Реч је о малој, једнобродној грађевини, у комбинацији са триконхосом. Правоугаоне је основе, са две бочне и једном централном апсидим. Засведена је полуобличастим сводом. Зидана је од ломљеним каменом. На северном зиду се налази мермерни ктиторски натпис.

 

Црква није живописана, али је иконостас који су радили исти мајстори из Раванице, Каленића и Вољавче, од велике вредности. Некада се у унутрашњости налазило девет сребрних свећњака и два кристална полијелеја.

aradjelovac, crkva brezovaca

Стара црква заједно са Старом скупштином у Крагујевцу, утврђена је за културно добро-споменик културе Решењем Завода за научно проучавање споменика културе Београд  бр. 1410, од 26.09. 1958. године, а категорисана као културно  добро од великог значаја за РС  ''Службени  Гласник  РС'', бр. 14/79 од 7.04.79. године.

Године 1907., када је стара, дрвена припрата замењена новом, каменом, црква је добила и звоник. Као ремек-дело овог простора, као и нова припрата, звоник је рађен по пројекту Јована Илкића који је, заједно са Светозаром Ивачковићем и Владимиром Николићем, био ученик Теофила Ханзена, представника неовизантијске уметности. Илкићев звоник даје велики допринос у развоју националног стила у српској архитектури. То је његов последњи рад у духу ханзеновске неовизантијске уметности у Крагујевцу. У приземљу звоника су китњасти потпорни ступци, а на самом врху се налазе торњеви и шиљци. Цео звоник је доста китњаст и оптерећен стилизованим орнаментима. На самом врху су кубични торњићи, забати, са осмоугаоним кубетом на врху. У центру правоугаоног поља се налазе розете.

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац