БАТОЧИНА

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

Десетак километара североисточно од Крагујевца, у селу Прњавор, налази се манастир Грнчарица. Манастирски комплекс се састоји од цркве посвећене Св. Николи, старог и новог конака, трпезарије и ниског каменог зида који опасује читав простор. Претпоставка је да је подигнут средином XVI века о чему сведоче и фрагменти првобитног живописа пронађени дуж јужног зида цркве, као и запис који се до скора налазио изнад улаза у цркву. Манастир је временом претрпео бројне промене. За време аустријско-турских ратова у првој половини XVIII века као и за време Кочине крајине више пута је паљен и рушен. Обнављан је током XIX века, а највише 1869. године када су црква и западни конак подигнути из темеља и када је ограђен каменим зидом читав комплекс. Црква је триконхалне основе, засведена полуобличастим сводом са витком осмостраном куполом изнад централног простора. Олтарска апсида и бочне конхе су споља и изнутра полукружне. На западу је масиван квадратни звоник са четири бифоре. Фасаде су премалтерисане и жућкасто окречене без декоративне орнаментике. Кровови су двосливни и покривени поцинкованим лимом. Часна трпеза у олтару је камена и састављена од два блока са урезаним крстом на постаменту. Живопис и иконостас у цркви су новијег датума без неке веће вредности. Од бројних икона у цркви и трпезарији, својим квалитетима истиче се неколико уметничких радова из друге половине прошлог века.

 

МАНАСТИР ГРНЧАРИЦА У ПРЊАВОРУ

Манастир Грнчарица у Прњавору је утврђен за некоретно културно добро- споменик културе решењем СО Баточина број 020-85 од 14.07.1978. године.

Библиографија:

 

Боривоје Радић, Предраг Пајкић, Знаменитости Шумадије, Завод за заштиту споменика културе и Јефимија, Крагујевац 2007., 74-76

Група аутора, Археолошки споменици и налазишта у Србији, II Централна Србија, Београд 1956., 141-142

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац