КРАГУЈЕВАЦ

aradjelovac, crkva brezovaca

СПОМЕНИК ПАЛИМ ШУМАДИНЦИМА

Споменик палим Шумадинцима је подигнут 1932. године, у непосредној близини градске тржнице и центра града. Израђен је према пројекту чувеног вајара Антуна Аугустинчића, који је однео победу на анонимном конкурсу, објављеном 1928. године. Сам споменик је израђен у сарадњи са Јозом Кљаковићем, професором на Загребачкој уметничкој академији.

Споменик је подигнут у знак сећања на изгинуле ратнике Шумадије у ратовима Србије. У бакарне плоче, постављене на зидове испод скулптура урезане су  године: 1815., 1911., 1912., 1914. Састоји се из неколико целина: кружног степеништа у камену, четворокраког постамента зиданог у камену и обложеног малтером, по два војника у униформама у борбеном ставу напред, које одговарају години ратовања на сваком краку постамента и централног пилиона на којем се налази девојка испружене десне руке у којој држи круну, као главни и централни симбол ослобођења. Све фигуре су изливене у бронзи, веома реалистички приказане.

По обореним угловима, између кракова постамента су плитки рељефи у бакру, са мотивима из ратовања, фигуралне форме и то: Ропство, Болови великих мајки, Низови гробова и Птице у лету.

Након Другог светског рата круна коју је држала централна женска фигура је замењена ловоровим венцем. Године 1990., на место ловоровог венца је враћена круна, тако да је споменику враћен аутентичан изглед.

Споменик палим Шумадинцима утврђен је за културно добро-споменик културе Одлуком Владе Републике Србије бр. 633-6872/2001, од 17.07.2001.године, Сл.гл.46 од 27.07.2001.

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац