ПАРАЋИН

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

Споменик палим ратницима у Првом светском рату налази се на скверу у центру Параћина. Израђен је од црвенкастог камена, висине  око 5 метара, као постамент на чијем се врху налази фигура у бронзи, која представља српског ратника. Дело је вајара Ђоке Јовановића, инжињера Симе Стамболића, пројектанта Богољуба М. Поповића – капетан I кл. и предузимача Мијајла Стојичевића. Споменик је завршен и постављен 1. децембра 1928. године, о чему сведочи и мермерна плоча уграђена на постаменту.

Ратник је представљен у униформи српског војника из тог периода, у борбеном ставу, у искораку, са пушком у рукама. Постамент се на врху завршава фризом у плиткој пластици, стилизованог ловоровог венца. Са три стране постамента уграђене су плоче од црног мермера на којима су уклесана имена погинулих ратника, док је на главној страни конусна плоча, такође од црног мермера, на којој је исписано:

СПОМЕНИК ПАЛИМ РАТНИЦИМА
У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

„ ВЕЧИТА БЛАГОДАРНОСТ

ПАЛИМ ПАРАЋИНЦИМА

У ратовима 1912 – 1918. године

СЛАВА и ХВАЛА

Захвално Граћанство Града Параћина 1828. год.“

 

Ово обележје палим ратницима у Првом светском рату утврђено је за непокретно културно добро - споменик културе одлуком Владе Републике Србије бр. 633-6872/2001-9 од 17.07.2001. године (Сл. Гл. РС бр. 46 од 27.07.2001. год)

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац